Om oss

“Guld rostar aldrig. Inte min passion heller”

Joakim Dag

Ägare och grundare av Joakims Mynt & Guld

Bakgrund - varför vi köper mynt och guld!

För många år sedan stod jag på en bensinstation utanför Göteborg. Jag var en ivrig tonåring och såg de där sista silvermynten som slutade produceras på 60-talet. ”Jaha”, tänkte jag. ”Det här är alltså silver. De här mynten kan hjälpa mig späda ut lördagsgodiset eller öka veckopengen.”

Jag lärde mig vad som är vad. Det fanns ingen Google eller Wikipedia att fråga, så man fick låta nyfikenheten flöda. Intresset växte. Mynt var kul. Att gå till mormor och samla frimärken genom att klippa hennes brev var ju också kul. Snart köpte jag en myntbok och en för frimärken. ”Jaha”, förstod jag. ”Det här är bra. Det här är unikt.”

Mitt namn är Joakim Dag och jag startade Joakims Mynt & Guld för 15 år sedan, men som du hör sträcker sig erfarenheten lite längre än så. Sedan 40 år tillbaka har jag fascinerats av mynt och sedlar, av guld och silver och klockor och frimärken. Vilka är värda mer än andra? Varför är det så? Hur många kan jag upplysa och, i dubbel bemärkelse, berika med min kunskap?

Vår gedigna kunskap hjälper dig

Vår verksamhet är ganska enkel. Anta att du har ärvt något och inte har en susning om hur dyrbart det är. Då kan du skicka in det till oss eller titta in i vår butik på Linnégatan i Göteborg, alternativt boka ett hembesök. Vi gör en värdering och den är alltid, alltid gratis. Sedan kanske du vill prata med syskon eller dödsbo innan du återkommer med beskedet. Det är helt okej.

Faktum är att du aldrig är bunden när du vill göra en värdering. Vi brinner för att hjälpa dig bli lite klokare på dina ägodelar. Många ringer och har fått ärva pappas myntsamling. De vet att de kan tjäna en slant på dessa slantar – men inte hur mycket. Det är oerhört kul för oss att kunna sträcka ut en hjälpande hand, ta emot mynten, kika på dem och ge ett rimligt, korrekt och tydligt besked om potentiellt pris.

Guld rostar aldrig. Silver charmar alltid. I princip varje mynt är unikt. Och klockor och frimärken har alltid varit av stort intresse. Oavsett vilken du vill värdera får du seriositet serverat på silverfat, och det av ett företag som ständigt strävar efter att ha ett hjärta av guld. Anledningen är inte svårare än att världen behöver lite mer ärlighet och vänlighet, i kombination med en expertis som alla parter mår bra av.

Numera är jag inte ensam på Joakims Mynt & Guld, men den familjära känslan väger blytungt för mig. Du ska aldrig känna dig ovälkommen eller orolig när du pratar med oss över en kopp kaffe (eller utan). Vi har byggt upp ett gott rykte i flera delar av Sverige. Det är inget som kommer över en natt eller som ska tas för givet.

Som rena mynthandlare finns det givetvis andra som är duktiga. Vi särskiljer oss dock genom att vara mer breda i kunskapen. Stefan och Hans kan bland annat grekiska och romerska mynt. Jag kan klockor, frimärken, guld, silver – och mynt. Tillsammans skulle jag säga att vi har kunskap om större delen av världens mynt. Det säger vi utan att skryta, utan enbart för att du ska få en aning om vår passion och erfarenhet.

Kanske har du en ägodel hemma och tänker ”jaha, det här är alltså…” och kommer inte fram till ett tillfredsställande, korrekt svar. Då hälsar jag dig varmt välkommen till att kontakta oss på Joakims Mynt & Guld. Det har gått många år sedan jag stod på den där bensinstationen, men kärleken till det här hantverket är tidlös. Den kärleken tindrar starkt – inte helt olikt en bit glittrande guld.

Joakim Dag

Ägare och grundare av Joakims Mynt & Guld